dear europe Europa EU

U petak, 15. travnja 2016., zagrebačka V. gimnazija bila je domaćin nevladinoj organizaciji Cultura & Solidarieta koja je održala prezentaciju projekta “Draga Europo, pišem ti…”.

Riječ je o projektu koji je svojevrsno mjesto susreta razmišljanja učenika europskih škola, u dobi od 15 do 17 godina, koji u pismima europskim institucijama izražavaju svoj europski san, svoja promišljanja i prijedloge za bolju i ljepšu budućnost Europske unije. Među 468 sabranih pisama, svoje je mjesto pronašlo i 14 pisama učenika zagrebačke V. gimnazije.

Cilj ovoga projekta je uključiti učenike u politički život Europske unije, ali i stvoriti kanal komunikacije budućih europskih građana i europskih institucija.
U skladu s time, susretu je nazočila nekolicina hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, među kojima i Jozo Radoš (HNS, ALDE), a učenicima je pružena prilika da zastupnike pitaju sve što ih zanima.

Pitanjima o sigurnosti Europske unije, budućnosti Schengena, migrantskoj krizi, ali i aktualnim prilikama u Republici Hrvatskoj, gimnazijalci su pokazali veliku zrelost u konstruktivnom dijalogu sa hrvatskim europarlamentarcima.

Pred prepunom dvoranom svoju viziju Europe te vlastita područja rada i interese predstavio je i Jozo Radoš.
Radoš je zahvalio predstavnicima organizacije Cultura & Solidarietà na inicijativi, te posebnu zahvalu uputio učenicima. Izrazio je zadovoljstvo što su sudjelovali u ovom projektu, upoznali stavove mladih iz drugih zemalja, ali i same politike Europske unije.
“Zadaća bolje Europe u velikoj mjeri leži na vama.”, poručio im je Radoš na kraju susreta.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.