Jozo Radoš EP Bosna i Hercegovina BiH konferencija integracija EU Zapadni Balkan

Član Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Jozo Radoš (HNS, ALDE), sudjelovao je na konferenciji Europski put Bosne i Hercegovine: izazovi i perspektive, održanoj u petak 13. svibnja u Zagrebu. Konferenciju je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Europski put BiH prema članstvu u Uniji, ma koliko bio kompliciran, nema alternative. Biti će to težak put, bez prečaca, put koji zahtijeva jedinstvo političkog vodstva, ali BiH može računati na potporu RH, zaključci su konferencije oko kojih su se usuglasili svi sudionici konferencije.

Puna podrška Europske unije od neupitne je važnosti za BiH, a pridruživanje europskoj “obitelji” olakšat će unutrašnji proces konsolidacije i stabilizaciju BiH. Međutim, nužno je nastaviti ekonomske i socijalne reforme te raditi na jačanju vladavine prava i javne uprave. Najveći izazov je uspostava konsenzusa političkog vodstva koje mora djelovati zajedno, a sve u interesu čitave države.

“Naravno da će konsenzus u BiH biti teško postići, ali komunikacija i međusobno suočavanje s nekim zajedničkim problemom je već jedan korak prema tome. Ono što je važno u ovome trenutku jest činjenica da se otvorio put, BiH se pomakla sa mrtve točke te postoji unutrašnja dinamika komunikacije, bez obzira koliko god ona bila komplicirana i teška. Svi bismo mi na neki način trebali dati svoj doprinos, i mi kao europarlamentarci, i civilno društvo, i znanstveni aspekt i novinari. To je jedini put.”, kazao je Radoš.

Prihvaćanje politike novog pristupa EU dovelo je do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. lipnja 2015. godine, a Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016. službeno podnijela zahtjev za članstvom u EU.

“Interes je Europske unije da se svih šest zemalja Zapadnog Balkana nađe u EU, pogotovo u novije vrijeme kada se pojavljuje dimenzija sigurnosti. Prostor Bosne i Hercegovine je sigurnosno važan za Uniju, to je prostor koji na neki način treba jamčiti sigurnost, a ne biti prostor iz kojega dolaze nestabilnosti i stanovite druge poteškoće. Mi, koji smo zagovornici europskog puta BiH i ostalih zemalja, trebamo inzistirati na činjenici da je opći interes Europske unije da zemlje Zapadnog Balkana budu njene članice, pogotovo u ovim sigurnosno zahtjevnim okolnostima u kojima se nalazimo. Moramo još više naglašavati tu dimenziju jer te zemlje mogu biti jedna vrsta brane prema poteškoćama s kojima se EU susreće u odnosu na svoje južno i istočno susjedstvo.”, zaključio je Radoš.

Uz Jozu Radoša u radu konferencije sudjelovali su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula (S&D), predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom; Dubravka Šuica (EPP), zamjenica predsjednika Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom; i Andrej Plenković (EPP), potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta; Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora; Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH; Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik i šef Delegacije Europske unije u BiH; Bruce Berton, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor Brčko distrikta; Hasan Muratović, bivši premijer BiH, potpredsjednik Paneuropske unije BiH; Mile Lasić, Paneuropska unija BiH; Ivan Vukoja, Institut za društveno-politička istraživanja; te Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista. Uvodni govor održao je Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova RH.