Nakon što je početkom 2016. godine u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu uspješno ugostio izložbu hrvatskog tradicijskog nakita, Jozo Radoš danas je kao počasan gost prisustvovao izložbi i predstavljanju novoosnovane zadruge Etnoraj-o-Grlice u Sesvetama.

Podsjećamo, izložba naziva “Žene između urbanog i ruralnog područja – priča o uspjehu” predstavila je primjer dobre prakse žena poduzetnica iz prigradskih naselja te je bila dio rada parlamentarne Intergrupe za ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA), čiji je potpredsjednik upravo zastupnik Radoš.

Većina žena uključenih u ovaj projekt bila je nezaposlena prije njegova početka, a danas, s nekoliko godina iskustva, organiziraju radionice i tečajeve o pokretanju samostalnog posla u prigradskim naseljima. Svoj su hobi pretvorile u posao, postale financijski neovisne poduzetnice te naposljetku osnovale i zadrugu, a svojim radom pridonose očuvanju autentičnih nepoljoprivrednih proizvoda svog područja te pospješuju turističku ponudu svojega kraja.

“U zadrugu smo se udružile kako bi prikazale bogatstvo hrvatskog tradicijskog nakita kroz izradu replika i redizajna istog. Time bi ukazale na tradiciju kao neiscrpan izvor ideja suvremenog doba, a budućim generacijama ostavile trag našeg vremena.”, kazale su ove vrijedne gospođe kojima je zastupnik Radoš zaželio puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.