Jozo Radoš, vojni rok, Vlada RH, EU, sigurnosna politika, sigurnost i obrana

Jozo Radoš (HNS, ALDE), bivši ministar obrane i HNS-ov europarlamentarac, na konferenciji za medije ocijenio je prijedlog vraćanja obveznog vojnog roka kao znak nesnalaženja i neodgovornosti Vlade RH te nadodao kako se očito radi o velikoj zbrci unutar same vlasti u tom pogledu. Pozvao je Vladu RH da “o tako važnom pitanju, kao što je uvođenje obveznog vojnog roka, ne pušta nikakve nepromišljene izjave u javnost te da se bavi onime što je najvažnije u ovoj državi, a to su gospodarski rast i posvećenost mladih ljudi obrazovanju”.

Radoš je kazao kako je legitimno razmišljati o izmjeni Strategije nacionalne sigurnosti, budući da je donešena 2003. godine, a cjelokupna svjetska sigurnosna situacija danas je mnogo nestabilnija. Međutim, zastupnik Radoš smatra kako uvođenje obveznog vojnog roka nije dobro rješenje.

“Vojni rok je ukinut zbog toga što je bio gospodarsko opterećenje, remetio je obrazovni ritam mladih. Ono što je bitno napomenuti jest činjenica da je nakon hrvatskog ukidanja obveznog vojnog roka došlo do ukidanja istoga u susjednim državama, što je u velikoj mjeri smanjilo napetosti na čitavom prostoru Jugoistočne Europe. Danas bi uvođenje vojnog roka od strane Hrvatske vjerojatno imalo za posljedicu isti taj potez od strane susjednih zemalja, što bi dodatno zakompliciralo odnose. Hrvatska ne treba biti zemlja koja u tom smislu čini prvi korak.”, izjavio je Radoš.

Smatra kako je jednomjesečno služenje vojnog roka besmisleno te da je razdoblje od šest mjeseci najkraći vojni rok koji ima smisla.

Prema zastupnikovom mišljenju osnaživanje profesionalne vojske, snaženje dragovoljnog služenja vojnog roka te pojačano sudjelovanje unutar sigurnosnih saveza kojima Hrvatska pripada, a to su NATO i Zajednička sigurnosna i obrambena politika EU-a, mehanizmi su koje Hrvatska može i treba primijeniti kako bi ojačala svoju obrambenu sposobnost te poboljšala sigurnosnu situaciju.

“To su prostori gdje Hrvatska može tražiti svoju afirmaciju i naći dodatno pojačanje svoje sigurnosti. Uvođenje obveznog vojnog roka jest zadnja mjera koja bi se trebala dogoditi.”, zaključio je zastupnik Radoš.