Jozo Radoš, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predstavnik HNS-a i ALDE grupe, prisustvovao je radu prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Prvi Hrvatski ruralni parlament organizirala je Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR, u partnerstvu s Udrugom za kreativni razvoj Slap, gradom Belim Manastirom i LAG-om Baranja, a održavao se od 16. do 18. travnja 2015.g. u Belom Manastiru i na terenskim lokacijama u Baranji.

Na panelu drugog dana održavanja Radoš je istaknuo važnost pokrivenosti ruralnih područja širokopojasnim internetom, naglasivši važnost istoga za gospodarski rast i poboljšanje uvjeta života. Bolja pokrivenost širokopojasnim internetom omogućila bi brže pružanje zdravstvenih usluga, obavljanje administrativnih i upravnih poslova te veće mogućnosti za razvijanje poslova.

Visoka prosječna dob stanovništva, niska stopa obrazovanosti, nedovoljna opremljenost osnovnim uslugama i infrastrukturom imaju za izravnu posljedicu gubitak mlađeg radno sposobnog stanovništva, a time i zapuštanje ruralnih područja, čime raste važnost pitanja ruralnog razvoja u Hrvatskoj.

Kao član Intergrupe za digitalnu uniju i potpredsjednik Intergrupe za ruralna, planinska i udaljena područja, Radoš smatra da je upravo internet, kao medij poslovanja i života, značajan faktor integriranja ruralnih područja s urbanima. S tim je ciljem upoznao sudionike sa zastupničkim pitanjem kojega je uputio Europskoj komisiji, a riječ je o točnom iznosu planiranih sredstava koja će se uložiti u ovom smjeru, budući je plan Europske komisije da do 2020. cijela Europa bude pokrivena internetom. Kada dobije odgovor o visini sredstava postavljat će pitanja kojima će se obuhvatiti karakteristike interneta: njegovu brzinu i dostupnost.

Sudionici Prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta, osobito stanovnici otoka, potvrdili su problematičnost pokrivenosti internetom njihovih područja zbog čega nailaze na svakodnevne prepreke u poslovanju.
“Internet omogućuje promociju kreativnosti ruralnog života koja se danas pripisuje samo urbanim sredinama što je u osnovi nepravedno.”, naglasio je Radoš.

Ruralni parlamenti redovita su godišnja ili dvogodišnja događanja su u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj, Finskoj, Slovačkoj i Nizozemskoj, s ciljem da se čuje i uvaži glas ruralnih zajednica te rasprave mogućnosti i perspektive ruralnih područja.