Proteklog se vikenda u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Joze Radoša u Đurđevcu održao trodnevni seminar naziva “Načelo supsidijarnosti u Europskoj uniji”.

Eurozastupnik Jozo Radoš (ALDE-HNS) je ujedno bio i jedan od govornika, a na seminaru su kao govornici sudjelovali Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH, Igor Kolman, potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Seminaru su prisustvovali ministri Vrdoljak, Mrak-Taritaš i Zlatar-Violić, saborski zastupnici i predstavnici lokalne vlasti. U ulogama moderatora našli su se Vedrana Gujić, Hrvoje Vojković, Andreja Horvat Friščić, Ismar Avdagić te Goran Beus Richembergh.

U diskusiji je raspravljano o pitanjima načina donošenja odluka u europskim institucijama, prvenstveno u Europskom parlamentu i Europskom vijeću, te iskustva funkcioniranja novog sastava Europske komisije.

Načelo supsidijarnosti, kao jedno od temeljnih načela na kojima se temelji funkcioniranje i način donošenja odluka u Europskoj uniji, službeno je uvedeno Ugovorom iz Maastrichta kojim je ugrađeno u Ugovor o osnivanju Europske zajednice. U kontekstu Europske unije načelo supsidijarnosti služi kao regulatorni kriterij za područja koja nisu isključivo u nadležnosti Unije te se njime nastoji zaštititi pravo država članica da samostalno donose odluke i poduzimaju mjere. U slučajevima u kojima države članice mogu učinkovito riješiti probleme na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, ovo načelo isključuje djelovanje Unije, ali isto tako daje pravo Uniji da izvršava svoju nadležnost kada države članice to nisu u stanju učiniti.

Radoš je istaknuo kako raspodjela suvereniteta nije u koliziji s ovim načelom koje donošenje odluka nastoji zadržati na što nižoj razini odlučivanja. Iako europska pravna stečevina podrazumijeva zajedničke standarde i kriterije, isto tako podrazumijeva i lokalno i nacionalno postupanje i donošenje odluka, a pogotovo kad je riječ o oblicima odlučivanja u koje su građani neposrednije uključeni. Uloga lokalne zajednice i regije u tome smislu je od iznimne važnosti, obzirom da se potiče rješavanje čak i transgraničnih pitanja na razini nižoj od nacionalne, kad god je to moguće.

U raspravi je bilo riječi i o modelima odlučivanja u nekim od država članica EU, spomenuta su aktualna otvorena pitanja u Grčkoj i Mađarskoj, te je predstavljeno djelovanje Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, osnovanog 2014. godine kao novog radnog tijela Hrvatskog sabora.

Posebna je pažnja dana pitanju reforme javne uprave, teritorijalne reorganizacije i decentralizacije, na kojemu posebno inzistiraju liberali, a koje je ujedno i veliki kamen spoticanja u Hrvatskoj posljednjih godina. Decentralizacija sredstava i ovlasti omogućila bi veći regionalni razvoj i poboljšanje života građana, a važan doseg decentralizacije je i otvaranje mogućnosti za rješavanje problema tamo gdje oni i nastaju, što je u osnovi načela supsidijarnosti.

Posljednji dan trodnevnog seminara bio je ujedno i Međunarodni dan žena. Istaknuta je važnost i potreba veće participacije žena u političkom životu, posebno u svjetlu nedavnih izmjena izbornog zakona u Hrvatskoj kojima se validnost izbornih lista uvjetuje kvotama, te kojime se zahtijeva da na izbornim listama mora biti najmanje četrdeset posto podzastupljenog spola.