Zastupnik u Europskom parlamentu i član ALDE grupe Jozo Radoš organizirao je u Vukovaru, u petak 13. travnja, okrugli stol pod nazivom Slučaj vukovarske biorafinerije – europska rafinerija s hrvatskom sudbinom.

Govornici okruglog stola, Ivan Corn, direktor biorafinerije Biodizel Vukovar, Krešimir Štih iz Hrvatske gospodarske komore, pomoćnik ministra prof. dr. sc. Krunoslav Karalić iz Ministarstva poljoprivrede, te prof. dr. sc. Davor Kralik s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, imali su priliku upoznati sudionike s konceptom i iskustvima biorafinerije u Vukovaru, okvirima europske i hrvatske politike za proizvodnju biogoriva, kao i količini, iskoristivosti i dostupnosti neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju biogoriva.

Moderator okruglog stola Jozo Radoš prisutne je upoznao s europskim energetskim zakonodavstvom i „ Paketom čiste energije za sve Europljane“, izrazito važnim energetskim paketom mjera za čiju realizaciju EU planira mobilizirati do 2021. godine 177 milijardi eura godišnje.

Održane su dvije panel diskusije na kojima se ukazalo na uzroke problema koji su u konačnici doveli do zatvaranja tvornice Biodizel Vukovar, najveće hrvatske biorafinerije u kojoj je posao izgubilo oko 40 radnika. Na okruglom stolu govorilo se i o mogućnosti korištenja neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, proizvodnji energetskih kultura na poljoprivrednim zemljištima i izravnoj konkurenciji te o proizvodnji hrane.

Danas u Hrvatskoj ne postoji niti jedna tvornica biodizela ili nekog naprednog biogoriva. Kada je donešen prvi Zakon o biogorivima, korištenje je bilo pokriveno poticajima. Kada se prestalo s poticanjem proizvodnje biodizela nikakve nove zamjenske mjere nisu donesene. U svim zemljama u okruženju, kao i u cijeloj EU, u zakonodavstvo su implementirane određene mjere koje potiču distributere da koriste biodizel. Nažalost, u Hrvatskoj su one izostale.

„Danas se u Republici Hrvatskoj uopće ne proizvodi biogorivo, uljana repica se izvozi u Italiju, tamo se prerađuje i koristi u proizvodnji biodizela. Hrvatska mora prilagoditi zakonski okvir i omogućiti proizvodnju biogoriva i u Hrvatskoj. Trenutno Komisija, Vijeće i Parlament raspravljaju o najvažnijem i najskupljem paketu ikada, vrijednom nekoliko stotina milijardi eura, „Paketu čiste energije za sve Europljane“. Važno je što prije omogućiti proizvodnju biogoriva u Republici Hrvatskoj, u protivnom nećemo ostvariti postavljene ciljeve. Također je potrebno donijeti novu Energetsku strategiju Republike Hrvatske, kako bismo imali cjelovitu energetsku sliku Hrvatske do 2030 godine.“, izjavio je Jozo Radoš.

Ovo je bio prvi od tri okrugla stola iz ciklusa pod nazivom Biogoriva u Hrvatskoj – zaboravljena budućnost? Sljedeća dva održat će se u Vrbovskom, na temu šumske biomase, te u Sisku, na temu biogoriva i biorafinerija.