U Zagrebu u Kući Europe, 13. prosinca 2014. godine u organizaciji eurozastupnika Joze Radoša održan je seminar „Načini komunikacije zastupnika u EU parlamentu sa Hrvatskim saborom i nevladinim organizacijama“.

Uz Radoša, organizatora i moderatora seminara, sudjelovali su Ivan Jakovčić, zastupnik u EU parlamentu i član Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE Grupa), Igor Kolman, potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove (HNS) te Gordan Bosanac, predstavnik Centra za mirovne studije.

Seminaru su prisustvovali zastupnici Hrvatskog sabora, pomoćnik ministrice vanjskih poslova RH Hrvoje Marušić, predsjednik IDS-a Boris Miletić , članovi Predsjedništva HNS-a i IDS-a, te predstavnici nevladinih organizacija: ODRAZ-a, Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Akademije za politički razvoj, Instituta za javnu upravu, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Foruma za slobodu odgoja, Srpskog demokratskog saveza i Cenzure Plus.

Jozo Radoš objasnio je složeni mehanizam komuniciranja zastupnika u Europskom parlamentu sa državnim parlamentima, vladama, nevladinim sektorom i građanima, pritom naglasivši da mehanizmi komunikacije postoje, ali da im potencijal nije dovoljno iskorišten. „Razne državne institucije, udruge civilnoga društva i građani, dakle svi, imaju predviđene okvire za sudjelovanje u donošenju odluka u tijelima EU. Međutim, u svakom od tih odnosa, svi imamo itekako prostora za poboljšanje sudjelovanja i međusobne suradnje.“- istaknuo je Radoš.

Ivan Jakovčić posebice je istaknuo potrebu institucionaliziranja kanala komunikacije koja je od nacionalnog interesa s ciljem dodatnog ojačavanja uloge Republike Hrvatske za dobrobit svih njenih građana. Naglasio je važnost precizne informiranosti eurozastupnika o svim relevantnijim inicijativama čijim bi realizacijama mogli pridonijeti i vlastitim angažmanima u Europskom parlamentu.

Aktivan i obrazovan građanin preduvjet je njegova razumijevanja i sudjelovanja u procesu donošenja odluka, smatra Igor Kolman. Ti su mehanizmi često složeni i građani moraju naći načina sudjelovati u njima ukoliko žele utjecati na politiku.
Nevladine organizacije u Hrvatskoj, uz dosadašnje praćenje i sudjelovanje u inicijativama prema Hrvatskom saboru, dodatnu važnost pridaju stvaranju europskih javnih politika putem učlanjenja u europske asocijacije. Tradicija suradnje s liberalnim strankama u Hrvatskoj, osobito na pitanjima građanskih i političkih prava, dobra su osnovica za proširenje suradnje s europskim liberalima, ALDE grupom u Europskom parlamentu, istaknuo je Gordan Bosanac.

ALDE grupa (Savez liberala i demokrata za Europu) kao najdinamičnija grupa u Europskom parlamentu prepoznaje potrebe poboljšanja komunikacijskih procesa na svim razinama. To je osnova na temelju koje će hrvatski europarlamentarci, članovi ALDE grupe Radoš i Jakovčić nastojati ostvariti punu suradnju sa Hrvatskim saborom, Vladom RH, nevladinim organizacijama i građanima.

Sustavna i kontinuirana povezanost, razmjena informacija i suradnja na svim razinama, traže ozbiljan pristup u cilju povećanja efikasnosti političkog djelovanja, kako građana, tako i izabranih predstavnika istih u tijelima hrvatske i europske politike.