Hrvatska energetska strategija je zastarjela i ne ide ukorak s ambicioznim ciljevima koje si je, u pogledu promicanja uporabe obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, postavila Europska unija, naglasio je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) komentirajući usvajanje paketa dokumenata o čistoj energiji na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

„U Europskom su parlamentu usvojene tri uredbe iz paketa Čiste energije, takozvanog Trećeg energetskog paketa. Radi se o uredbama o obnovljivim izvorima, o energetskoj učinkovitosti te o upravljanju Energetskom unijom. To je, vjerojatno, najzahtjevniji i najskuplji zakonodavni energetski paket koji će Europski parlament prihvatiti u ovom mandatu. Cijeli energetski paket „težak“ je nekoliko stotina milijardi eura“, kaže Radoš.

Tim paketom uredbi postavljeni su ciljevi za energetsku učinkovitost, za udio obnovljivih izvora od 35 posto do 2030. te za udio obnovljivih izvora energije u prometu od 12 posto.

„U paketu uredbi prihvaćeni su i amandmani koje sam predložio o multiplikatorima za bio goriva u zračnom i pomorskom prometu“, istaknuo je zastupnik GLAS-a Radoš.

„Hrvatska se, nažalost, nalazi na repu tih velikih promjena u energetskom sektoru EU-a. Hrvatska je prema udjelu bio goriva u prometu na začelju zemalja članica. Energetska strategija Republike Hrvatske zastarjela je i ne slijedi te, vrlo važne i skupe, nove politike Europske unije“, upozorava Radoš.

„Stoga pozivam hrvatsku Vladu da obnovi nacionalnu energetsku strategiju te da bude „u liniji“ s ovim ambicioznim ciljevima koje je postavio Europski parlament, a koji će, nakon pregovora s Vijećem EU-a, postati zakoni Europske unije“, zaključio je Radoš.