protiv rezolucija EP Jozo Radoš

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u srijedu je glasovano o Izvješćima o napretku 2014. godine za Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju te su sva izvješća usvojena.

Ocjenjujući napredak u 2014. godini, europski su zastupnici još jednom istaknuli probleme s kojima se te zemlje susreću (problemi vezani uz vladavinu prava, korupcija, diskriminacija, polarizacija politike, sporost strukturnih reformi) i pozvali na daljnji napor u rješavanju tih istih problema.

Jozo Radoš, član ALDE grupe i HNS-ov zastupnik u Europskom parlamentu, ujedno i izvjestitelj iz sjene za Crnu Goru, izjavio je kako Izvješće o napretku naglašava teškoće u zemlji i ciljeve koje je potrebno postići: “Izvješće potiče nastavak reformi i napora za stvaranje nezavisnog pravosuđa Crne Gore, borbu protiv korupcije, slobodu medija i uključivanje organizacija civilnog društva.

Crna Gora je favorit u procesu pristupanja na zapadnom Balkanu, te može služiti kao primjer ostalim zemljama u regiji. Na temelju primjera Crne Gore, Europski parlament, Vijeće i Europska komisija trebali bi postaviti jednake i objektivne kriterije za ostale zemlje u regiji na putu ka njihovom pristupanju Europskoj uniji.”