Jozo Radoš, Europski parlament, Makedonija, kriza, Zapadni Balkan, EU, pristupanje, integracija

Govoreći u ime Kluba zastupnika europskih liberala na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zastupnik HNS-a i ALDE-a, Jozo Radoš, istaknuo je kako bi kriza u Makedoniji mogla prerasti u etničke i međudržavne sukobe na Zapadnom Balkanu.

“Među zemljama Zapadnog Balkana, koje ionako sporo napreduju prema članstvu u Europskoj uniji, Makedonija je najduže u zastoju. Ne samo da je posljednjih godina napredak na tom putu u potpunosti izostao, nego je Makedonija u pogledu perspektive pristupanja EU-u danas u lošijoj poziciji, no što je bila prije deset godina.”, upozorio je zastupnik Radoš.

Makedonija je zemlja koja ide iz krize u krizu, a njezin primjer pokazuje kako zemlje mlade demokracije mogu zastati u svom razvoju te kako krhki demokratski procesi mogu biti. Zbog toga se, smatra Radoš, postavlja pitanje kakva je bila uloga Europskog parlamenta i Europske unije u tim procesima.

“Makedonija je ostavljena bez europske perspektive. Na neki je način u proteklih deset godina bila i ponižena. Taj osjećaj napuštenosti sigurno je pojačao negativne tendencije u zemlji i pridonio produbljivanju krize. Evidentna je opasnost da postojeće napetosti u Makedoniji prerastu u međuetničke i međudržavne sukobe koji bi mogli zahvatiti šire područje ionako nestabilne regije. Uz pozive i davanje potpore Unija je trebala voditi jasnu i promišljenu politiku prema zemljama Zapadnog Balkana.”, izjavio je zastupnik Radoš te zaključio kako je sadašnja kriza dijelom rezultat izostanka veće prisutnosti Europske unije u Makedoniji.