Jozo Radoš, zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu, prisustvovao je desetom sastanku Izaslanstva Europske unije za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore sa predstavnicima Vlade Crne Gore u Budvi.

U dvodnevnom boravku Radoš, kao član Parlamentarnog odbora EU za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore, sudjelovao na nizu sastanaka sa čelnicima Crne Gore na kojima se razgovaralo o tijeku pristupnih pregovora EU-Crna Gora, o ispunjavanju političkih i gospodarskih zadaća te o provedbi programa reformi na putu do članstva.

Govoreći o sadašnjoj etapi pristupnog procesa, Radoš je istaknuo potrebu da se težište s političkih tema postupno prebacuje na gospodarska i socijalna pitanja.

“Osim razmatranja aktualnih pitanja o nezavisnosti pravosuđa, slobodi medija, o nezavisnosti izbornog procesa, o borbi protiv korupcije na svim razinama, o uključenosti civilnog društva u proces donošenja odluka i o borbi protiv terorizma, posebno sam istaknuo potrebu stavljanja naglaska na gospodarske teme.

U Crnoj Gori, u kojoj je 40% mladih nezaposleno, puno je teže graditi demokratkse standarde, nego u zemljama u kojima je nezaposlenost niža, a životni standard viši. Smatram da se u pretpristupnom procesu kroz koji Crna Gora prolazi, naglasak s “velikih” političkih pitanja treba postupno prebacivati na gospodarska i socijalna pitanja. “, izjavio je Radoš.

Predstavnici Parlamentarnog odbora ocijenili su da je Crna Gora ostvarila napredak u vladavini prava, no da su u tom važnom području nužni dodatni napori.