Europarlamentarac Jozo Radoš u ime Kluba zastupnika europskih liberala i demokrata u raspravi na plenarnoj sjednici ukazao je na opasnost da zbog visoke nezaposlenosti i spore provedbe reformi građani Kosova izgube povjerenje u Europsku uniju.

“Prošle nedjelje održani su izbori za Skupštinu Kosova. Odaziv je bio samo 41 posto. Ako znamo da je nezaposlenost na Kosovu vrlo visoka, a među mladima stopa nezaposlenosti je i viša od pedeset posto, tada te dvije činjenice upućuju na opasnost ne samo gubitka povjerenja građana Kosova u domaću političku strukturu, već i na opasnost gubitka povjerenja u Europsku uniju”, smatra zastupnik Radoš te upozorava kako je, unatoč naporima kosovskih vlasti i Europske unije, napredak u mnogim područjima vrlo slab ili je potpuno izostao, što za posljedicu može imati gubitak podrške unutar Europske unije pristupanju Kosova i ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

“Pozivam Europsku komisiju i kolege europarlamentarce da ne gube ritam i povjerenje u proces proširenja. Predlažem Komisiji da uz sve programe koje je dosad razvila, poput programa energetskog povezivanja, pokrene i nove programe međusobne suradnje zemalja Zapadnog Balkana”, zaključio je zastupnik Radoš.