Predaja odgovora na Upitnik Europske komisije je, nakon objave strategije širenja EU-a na Zapadni Balkan, druga dobra vijest ovog mjeseca za Bosnu i Hercegovinu, kao i za ostale zemlje te regije, istaknuo je Jozo Radoš, zastupnik u Europskom parlamentu (GLAS/ALDE), komentirajući predaju odgovora Sarajeva na Upitnik Bruxellesa temeljem kojih će Europska komisija ocijeniti ispunjava li BIH uvjete za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

„Predaja odgovora na Upitnik Europske komisije potvrda je spremnosti i želje Bosne i Hercegovine da postane članicom Europske unije. Ujedno je to znak sposobnosti da se, u kompliciranim okolnostima u kojima se ta zemlja nalazi, postigne zajedništvo oko davanja odgovora na Upitnik Komisije“,  kazao je Radoš.

U postupku pripreme odgovora na Upitnik Europske komisije sudjelovalo je 1.100 različitih institucija sa svih razina vlasti koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora na Upitnik.

„Nadam se da će Europska komisija pomno proučiti odgovore koje je Bosna i Hercegovina ponudila. To će biti i prilika da se Europska komisija dublje upozna s kompleksnošću BiH“, naglasio je Radoš.

„U povodu predaje odgovora na Upitnik Europske komisije sljedećeg će se tjedna, u srijedu 8. ožujka, u Europskom parlamentu u Bruxellesu održati sastanak skupine Prijatelja Bosne i Hercegovine. Na sastanku skupine Prijatelja BiH, čiji sam supredsjedatelj,  razgovarat će se o nastavku procesa proširenja EU-a na zemlje Zapadnog Balkana te o davanju konkretne podrške BiH na njezinom  putu prema članstvu u Europskoj uniji“, zaključio je Radoš.