Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš govoreći na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odluku Haaškog suda o puštanju Šešelja nazvao je neprihvatljivom. Od srbijanskih vlasti zatražio je da osude Šešeljev govor mržnje i njegove verbalne napade na Hrvatsku i na BiH.
Jozo Radoš, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-HNS):

„Važno je u ovoj Rezoluciji izreći stav o neprihvatljivosti rada i odluke Haaškog suda o puštanju Šešelja na slobodu i jednako tako osuditi njegove napade na suverene države: na Hrvatsku i BiH, jednako kao i veličanje ratnih zločina. Šešelj je bolestan, neki kažu i lud, ratni zločinac kojega nećemo promijeniti , a Haaški sud je pri kraju svoga rada i nije sud EU već je sud UN-a. Srbija je najvažnija tema ove Rezolucije jer je to zemlja o kojoj uvelike ovisi i sudbina ostalih zemalja zapadnog Balkana. I Srbija na te zemlje može utjecati pozitivno i negativno. Zato je važno pozvati srbijansko političko vodstvo da osudi Šešeljev govor mržnje i njegove napade na susjedne države. A još je važnije da srbijanske vlasti to doista i učine. I ono na čemu je ALDE (Savez Liberala i Demokrata za Europu) osobito inzistirao je da se osnaže i primjenjuju zakoni koji zabranjuju govor mržnje i poticanje na nasilje.”

U rezoluciji Europski parlament je snažno osudio Šešeljevu ratno-huškačku retoriku, poticanje na mržnju i ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija, te pokušaje da se Srbiju skrene s njezina europskog puta. Europski parlament izražava zabrinutost zbog izostanka odgovarajuće političke reakcije srbijanskih vlasti na Šešeljevu provokativnu retoriku koja je obnovila psihičke rane rata i zločina počinjenih početkom 1990-tih. Od Srbije se traži da preispita je li Šešelj prekršio srbijanske zakone. U rezoluciji se Haški sud poziva da preispita jesu li ispunjeni kriteriji za puštanje Šešelja na privremenu slobodu.