U svome komentaru na političku aferu masovnog prisluškivanja koja potresa Makedoniju od kraja siječnja ove godine, zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (HNS/ALDE) izjavio je medijskoj kući BIRN Macedonia kako je ova afera apsolutno kompromitirajuća za zemlju na njenom putu u Europsku uniju.

„ Nezavisnost političkih institucija, čistoća izbornog procesa, onemogućavanje zloupotrebe obavještajnih i policijskih tijela – temeljna su načela na kojima počiva moderna europska zemlja kakva bi Makedonija trebala biti ukoliko želi biti članica Europske unije.” , naglasio je Radoš.

Afera je započela optužbom premijera i lidera VMRO DPME, Nikole Gruevskog, kojom je prozvao vođu opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Zorana Zaeva, da je na nelegalan način organizirao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha. Prisluškivanje je navodno izvedeno s ciljem pribavljanja kompromitirajućih podataka, pomoću kojih bi se prinudilo Vladu da podnese ostavku, a rezultiralo je podnesenim krivičnim prijavama protiv šestero osumnjičenih “zbog ugrožavanja ustavnog poretka”.

Zoran Zaev uzvratio je ozbiljnom optužbom za nezakonito prisluškivanje više od 20 000 građana Makedonije, među kojima i članove opozicije, nevladin sektor, novinare te strane diplomate. Iznošenje afere u javnost, izazvalo je prosvjede većeg broja građana pred zgradom Vlade koji su na takav način izrazili svoje nezadovoljstvo.

Ozbiljna kriza vlasti rezultirala je zahtjevom za ostavkom premijera Nikole Gruevskog i najbližih mu suradnika od strane Udruženja novinara Makedonije, a Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) podnio je tri krivične prijave protiv premijera i šefa Uprave za sigurnost i kontrašpijunažu.

Na ozbiljno polariziranu političku klimu u Makedoniji upozorilo je i, nedavno u Europskom parlamentu usvojeno, Izvješće o napretku Makedonije za 2014. godinu, te naglasilo nužnost konstruktivne političke suradnje i dijaloga.