Projekt proširenja Unije na Zapadni Balkan može uspjeti samo ako to bude zajednički i cjelovit projekt, naglasio je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) komentirajući na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan.

„Zbog važnosti zemalja Zapadnog Balkana za Europsku uniju, zbog izloženosti tog prostora utjecaju vanjskih čimbenika čiji su interesi i vrijednosti ponekad protivni interesima EU te zbog poteškoća i opasnosti s kojima se suočavaju zemlje te regije, potpuno podržavam novu orijentaciju i pojačan angažman Unije na Zapadnom Balkanu. Pozdravljam Strategiju Europske komisije, inicijative bugarskog predsjedanja Vijećem EU kao i održavanje summita u Sofiji koji će biti posvećen proširenju“, kaže Radoš.

„2025. godinu razumijem ne kao ograničenje niti kao cilj, već kao pozitivnu perspektivu i za zemlje članice i za zemlje Zapadnog Balkana. Svaka od tih zemalja mora se mjeriti i vrednovati prema svojim vlastitim postignućima na putu prema članstvu u EU. Zbog međusobne sličnosti i povezanosti tog prostora projekt proširenja može uspjeti samo ako je zajednički i cjelovit“, istaknuo je Radoš.

U izjavi za hrvatske medije Radoš je istaknuo da Strategija proširenja sadrži šezdesetak konkretnih mjera čijom primjenom će se zemljama Zapadnog Balkana, uz ostalo, omogućiti lakši pristup fondovima EU-a. Napredak te regije prema članstvu u EU u interesu je svih susjednih zemalja, pa tako i u interesu Hrvatske, dodao je Radoš.

„Pozorno ću pratiti realizaciju strategije proširenja s osnovnim ciljem da taj prostor u hrvatskom susjedstvu bude stabiliziran, miran i prosperitetan. Očekujem da će, u konačnici, oko 2025. godine većina tih zemalja biti spremne za članstvo u Europskoj uniji“, zaključio je Radoš.