Jozo Radoš EP BiH integracija EU Zapadni Balkan

Jozo Radoš (HNS, ALDE), član Izaslanstva EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, te Jasenko Selimović (ALDE) osnivači su neformalne skupine “Prijatelji Bosne i Hercegovine” u Europskom parlamentu. Na prvom sastanku skupine, održanom 25. svibnja, okupili su se mnogobrojni europarlamentarci iz zemalja članica EU-a, a zastupnik Radoš izrazio je iznimno zadovoljstvo odazivom kolega.

“Većina zastupnika koji su se okupili na osnivačkom sastanku neformalne skupine “Prijatelji BiH” dobro poznaje Bosnu i Hercegovinu te su zainteresirani za njen napredak u približavanju eurointegracijama. Očekujem da će tako brojna skupina “Prijatelji BiH” i s tako utjecajnim članovima pomoći da BiH bude bolje shvaćena te da se predlože rješenja koja će olakšati put do članstva u EU.”, izjavio je zastupnik Radoš.

Na osnivačkom sastanku govorili su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak te voditeljica Misije BiH pri EU, veleposlanica Lidija Topić. Oni su zahvalili na inicijativi za osnivanje skupine “Prijatelji BiH”, izrazivši uvjerenje kako će eurozastupnici, članovi te skupine, savjetima i poticajnim kritikama pomoći BiH u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

“BiH se nalazi u složenoj situaciji, ali je na dobrom putu.”, ocijenio je Radoš te nadodao: “Pomoć ove skupine zastupnika, koji su posebno predani interesima građana BiH, biti će od velike koristi tijekom nastavka procesa pristupanja Europskoj Uniji.”