U utorak je na zasjedanju Odbora za vanjske poslove usvojen nacrt Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, o kojoj će Europski parlament glasovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u travnju.

Zasjedanju je prisustvovao i Jozo Radoš (HNS, ALDE), član Odbora za vanjske poslove i član Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom pri Europskom parlamentu.

Zastupnici Odbora za vanjske poslove dali su podršku integracijskom procesu, ali i istaknuli potrebu napretka u izgradnji demokratskih procesa, borbi s korupcijom i uspostavi profesionalne i depolitizirane javne administracije.

Zastupnici su također istaknuli kako manjak suradnje između političkih vođa ozbiljno narušava stabilizaciju i razvoj države te ih pozvali da se obvežu na potrebne reforme za približavanje Europskoj uniji. Istaknuli su efikasnu implementaciju pismene obveze prema EU (donesenu od strane Predsjedništva BiH, podržanu od strane njihovog parlamenta i potpisanu od vođa svih političkih stranaka) kao ključnu te zatražili akcijski plan sa širom agendom reformi koja će unaprijediti Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema EU.

Jozo Radoš je upozorio kako Rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, zbog svoje općenitosti, ne odgovara ozbiljnosti situacije i potrebi za promjenama. Ukazao je na nepostavljanje konkretnih zahtjeva u Rezoluciji, već samo ukazivanje na nužnost provedbe reformi kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“Rezolucija Europskog parlamenta je vrlo općenita. Ona konstatira nefunkcionalnost te države i poziva na reforme, ali vrlo općenito. Rezolucija se oslanja na neke procese koji bi se trebali dogoditi u samoj BiH, dakle, na pretvaranje pisanih obveza koje je prihvatila Skupština BiH u konkretne zadaće. U raspravi sam upozorio da Rezolucija Europskog parlamenta ne odgovara zahtjevima ozbiljnosti situacije i potrebi za promjenama u Bosni i Hercegovini.”, zaključio je Radoš.

Rezolucija je usvojena s 47 glasova u korist, tri glasa protiv i četiri suzdržana.