Zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (ALDE) bio je domaćin sastanka članova neformalne skupine „Prijatelji Bosne i Hercegovine“, koje je suosnivač, sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Na sastanku skupine Prijatelja BiH konstatirani su pozitivni gospodarski trendovi u zemlji i općenito pozitivna klima glede ulaska BiH u euroatlantske integracije“, rekao je Radoš.

Čelnici BiH izvijestili su europarlamentarce, članove skupine Prijatelja BiH, o spremnosti Bosne i Hercegovine za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji kao i za ulazak u Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Akcijski plan za članstvo (MAP) je proces postupnog prilagođavanja potencijalne zemlje članice standardima Sjevernoatlantskog vojnog saveza.

Kao članovi skupine Prijatelja BiH istaknuli smo da bi pozitivnu klimu, koja sada postoji u Bosni i Hercegovini, trebalo iskoristiti da zemlja napravi dva važna koraka: dobivanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji te ulazak u Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Jedinstveni smo u pružanju snažne potpore vlastima i građanima BiH na ispunjavanju tih ciljeva“, zaključio je Radoš.