Jozo Radoš, Bakir Izetbegović, BiH, EP, integracija, Zapadni balkan, stabilizacija, EU

Jozo Radoš, suosnivač grupe Prijatelji Bosne i Hercegovine, susreo se u Europskom parlamentu s Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Tom je prigodom Radoš, kao član parlamentarnog Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom, pozdravio ostvareni napredak te izrazio punu potporu europskom putu BiH. Ujedno je zatražio aktivniju ulogu Vijeća EU-a i Europske komisije na donošenju mjera kojima bi se ubrzao europski put Bosne i Hercegovine.

“Nužan je pojačan angažman Europske komisije u procesu integracije Bosne i hercegovine te ostalih zemalja Jugoistočne Europe, kao i snažnija politička potpora Vijeća EU tom procesu. To je prostor koji je u našem susjedstvu i koji je od osobite važnosti za Hrvatsku, ali i ostatak Unije. Stabilizacija područja Zapadnog Balkana ključni je europski interes, stoga sam pozvao kolege europarlamentarce, članove grupe Prijatelji BiH, da zajedno pomognemo Bosni i Hercegovini kako bi njezin put prema članstvu u EU bio brži i kvalitetniji.”, kazao je Radoš.

Prethodno je na sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET) Radoš izrazio zabrinutost zbog okolnosti u kojima je došlo do uhićenja desetorice Hrvata, bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

“U obraćanju čelniku Predsjedništva BiH Izetbegoviću izrazio sam zabrinutost u pogledu nepristranosti rada pravosuđa u toj državi. Očekujem da će nastavak pravosudnog postupka i suđenje optuženim Hrvatima biti provedeno prema najvišim standardima. Suđenja za ratne zločine ne smiju biti politički manipulirana.”, naglasio je Radoš.