Kao član Izaslanstva u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore EU-u, u ime Kluba zastupnika europskih liberala Jozo Radoš je na plenarnoj sjednici upozorio na pogoršavanje političke situacije u Crnoj Gori, ali i na cijelom prostoru Zapadnog Balkana.

Radoš je naglasio kako Crna Gora dobro napreduje u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU, prihvatila je niz zakona koji su dio pravne stečevine Unije te je uspostavila potrebne institucije. Međutim, Crnoj Gori predstoji ispunjavanje još niza zadaća u ključnim područjima, kao što su pravosuđe, javna uprava, borba protiv korupcije i sloboda medija.

“Postupak pristupanja neke zemlje Uniji vrlo je zahtjevan jer znači temeljitu transformaciju države i cijelog društva. Ta zahtjevnost može i obeshrabriti zemlju kandidatkinju, ali i Europsku uniju.”, izjavio je zastupnik Radoš te posebno upozorio kako je pogoršavanje političke situacije u Crnoj Gori, ali i čitavom Zapadnom Balkanu, posljedica dugog nerješavanja problema i unutarnjih blokada, čime se otvara prostor za razne vanjske štetne utjecaje, najočitije od strane Rusije.

“Crna Gora ima i posebnu poteškoću zbog unutarnje podjele oko temeljnih pitanja, a slabe i podijeljene države laki su plijen i plodno tlo za vanjske utjecaje. Stoga je nužna snažnija i angažiranija prisutnost Europske unije u Crnoj Gori, ali i ostalim državama Zapadnog Balkana. Takav pojačani angažman u interesu je, ne samo tih država, nego i Unije jer Zapadni Balkan zemljopisno jest prostor Europske unije.”, istaknuo je zastupnik Radoš.