Na sastanku Međuparlamentarne delegacije EP-Skupština BiH zastupnik HNS-a i član ALDE grupe, Jozo Radoš, zauzeo se za pripremu zajedničkih projekata u kojima bi sudjelovalo svih šest zemalja zapadnog Balkana. Radoš je istaknuo sličnost problema i potreba, zajedničkih svim zemljama zapadnog Balkana, te se zauzeo za bolju suradnju i povezivanje tih zemalja. U skladu s time je predložio da se u okviru programa IPA (Instrument pretpristupne pomoći), koji postoje za svaku pojedinu zemlju, prednost imaju zajednički projekti u područjima pravosuđa, terorizma i organiziranog kriminala.

“Poteškoće u području pravosuđa zajedničke su svim zemljama zapadnog Balkana, a slični su problemi i u funkcioniranju civilnog društva. Stoga bi bilo dobro da postoje zajednički projekti kako bi te zemlje na jednak, kvalitetan način i s više rezultata rješavale te probleme na svom europskom putu.”, izjavio je Radoš.

Naglasio je i važnost prometnog povezivanja zemalja unutar regije kao i njihovog priključivanja na postojeće europske koridore.

“I Jadransko-jonska strategija, koja je u parlamentarnoj proceduri, za cilj ima čvršće prometno i energetsko povezivanje zemalja regije zapadnog Balkana. Ta bi strategija trebala definirati konkretne zajedničke infrastrukturne projekte.”, zaključio je Radoš.