Jozo Radoš, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (HNS, ALDE), gostovao je u emisiji Anite Malenice “S Anitom aktualno” na Z1 televiziji.

U emisiji je bilo riječi o najnovijim provokacijama Vojislava Šešelja paljenjem hrvatske zastave, smjeru hrvatske vanjske politike nakon predsjedničkih izbora te suradnji hrvatskih europarlamentaraca.

Osvrnuvši se na paljenje hrvatske zastave, Radoš je istaknuo kako Šešelj nije bitan kao pojedinac, koliko je bitan potencijal desnog radikalizma u srpskoj politici, a najbitnijim ocijenio reakciju službenih vlasti. Kazao je kako je ovo prilika srpske vlasti da reagira i najoštrije osudi provokacije i ratnohuškačku retoriku te podigne razinu svijesti na viši stupanj.

Na pitanje o suradnji hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, Radoš je izjavio kako trebaju postojati ključne strateške točke, tj. nacionalni interesi, u kojima bi svi trebali sudjelovati.

Ocijenio je kako postoji potreba za izgradnjom mehanizma u kojemu bi hrvatski europarlamentarci djelovali kao izvršni dio unutardržavnih dogovora, no da to mora proisteći iz države, dogovorima vladajućih, opozicije i svih koji sudjeluju u procesima donošenja odluka.

Što se tiče smjera hrvatske vanjske politike nakon posljednjih predsjedničkih izbora, Radoš je ocijenio kako se on neće bitno mijenjati jer je regija prostor od posebnog hrvatskog interesa i prostor moguće hrvatske afirmacije.

“Hrvatska, kao najnaprednija zemlja u regiji i jedina članica Europske unije, treba u njoj vrlo aktivno sudjelovati, ona se u toj regiji može i treba nametnuti kao lider. Naravno da je naša politika usmjerena prema Europskoj uniji, prema zapadu i srednjoj Europi, ali prostor koji bitno utječe na našu budućnost i gdje se mi možemo afirmirati jest prostor zapadnog Balkana.”, izjavio je Radoš te nadodao kako je hrvatski interes stabilno i prosperitetno okruženje.