Jozo Radoš (HNS/ALDE) sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno i raspravi o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka, koji je u Hrvatskoj ukinut 2008. godine.

U javljanju satelitskom vezom iz Bruxellesa, Radoš je komentirao nedavnu aktualizaciju pitanja o ponovnom uvođenju ročne vojske, stanje u Hrvatskoj vojsci te načine organizacije tj. reorganizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Radoš, zamjenski član Pododbora za sigurnost i obranu u Europskom parlamentu te nekadašnji ministar obrane Republike Hrvatske, izjavio je kako smatra da ne postoji potreba za ponovnim uvođenjem obveznog vojnog roka, napominjući kako bi to štetilo razvoju profesionalne vojske te kako za Hrvatsku nema većih sigurnosnih ugroza i prijetnji.

Dodao je i kako je ukidanje služenja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj na neki način pacificiralo politiku područja Balkana jer se lakše došlo do odluka o ukidanju obveznog služenja vojnog roka i u susjednim državama.

“Imamo dovoljan kontingent iskusnih vojnika, iskusnu profesionalnu vojsku, nemamo nikakvih ugroza, a dragovoljno služenje vojnog roka možemo dizajnirati kako želimo. Naravno, sve to košta, ali se time mogu regulirati sve sigurnosne dimenzije hrvatske političke situacije.”, izjavio je Radoš na pitanje smatra li da je Hrvatskoj dovoljna profesionalna vojska, dodajući kako bi 3 mjeseca ročnog služenja vojnog roka kao obveznog bila vremenski apsolutna prekratka.

U Europskoj uniji, kao i NATO-u, ne postoji unificirana obvezujuća odluka o uređenju vojnog i obrambenog sustava, no praksa većine zemalja članica od devedesetih godina prošlog stoljeća ukazuje na ukidanje obveznog služenja vojnog roka.

Radoš je napomenuo kako su se proračuni za vojsku godinama smanjivali dok je preporuka NATO saveza bila dva posto BDP-a izdvajanja za obranu. Sada se preporučuje stabilizacija izdvajanja za obranu, a Hrvatska bi ipak polako trebala ići prema tome. Kazao je kako se Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Oružane snage, prema njegovom mišljenju, nalaze u dobrom stanju, ali i kako bi se za bolju tehničku opremljenost i bolje uvjete rada trebalo izdvojiti nešto više novca.

Čitavu emisiju možete pogledati ovdje.