Na poziv hrvatskih zastupnika Joze Radoša (GLAS/ALDE) i Ivana Jakovčića (IDS/ALDE) Europski parlament su posjetili članovi predsjedništava hrvatskih liberalnih stranaka Pametno, GLAS i IDS te su tom prigodom razgovarali o nastavku suradnje.

Tijekom posjeta Europskom parlamentu hrvatskim se liberalima obratio čelnik europskih liberala Guy Verhofstadt (ALDE) pozvavši ih da „zajedno izađu na sljedeće europske izbore“, koji će se održati u svibnju 2019.

„Europu trebamo reformirati. Zbog toga je ključno da i u Hrvatskoj imamo snažne proeuropske liberalne snage. Vrlo je dobro što ove tri stranke surađuju međusobno, ali i s ostalim građanskim inicijativama, kreirajući novi veliki proeuropski politički pokret u Hrvatskoj“, poručio je Verhofstadt.

„S čelnikom europskih liberala razgovarali smo o budućnosti EU-a te o izazovima pred kojim se Europa sada nalazi. Naše tri stranke nastavljaju razgovore o suradnji i o ciljevima koje želimo ponuditi hrvatskom društvu. Pokazuje se da su Pametno, GLAS i IDS, u ovome trenutku, jedina razumna opcija u Hrvatskoj koja može ponuditi razumna, dugoročna i ozbiljna rješenja za naše društvo“, istaknula je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

„Na susretu članova predsjedništava triju stranaka razgovarali smo o oblicima i tempu naše suradnje. Osim upoznavanja s radom Europskog parlamenta, što je dio programa svih naših grupa posjetitelja, osobito je važno što smo govorili o tome u kojoj mjeri reforma Europe i poboljšanje europskih politika mogu biti dio programa naših stranaka u idućim izborima, osobito u izborima za Europski parlament“, kazao je Radoš.

„Okupljanje naših triju stranaka očito stvara sinergiju. To pokazuju rezultati zadnjih istraživanja u Hrvatskoj. To pokazuje i odlično raspoloženje koje vlada među našim strankama. Zato vjerujem da je ovo odličan put da svi oni koji zaista žele Hrvatsku, drugačiju od one kakvu smo do sada imali, u našim strankama nađu rješenje. Definitivno sam siguran da Pametno, GLAS i IDS mogu puno toga učiniti za Hrvatsku. Naše okupljanje u Europskom parlamentu pokazatelj je da zajedno možemo i reformirati Europu. Građanima Hrvatske želimo pokazati da jesmo za Europu, ali da znamo i kakvu Europu želimo. Jednako kao što znamo i kakvu Hrvatsku želimo“, naglasio je Jakovčić.