Prethodna zima ostat će zabilježena po novinskim naslovima o naglom porastu ilegalne emigracije s Kosova preko srpske granice u Europsku uniju. Broj zabilježenih ilegalnih prelazaka naglo je porastao u studenom i prosincu 2014. godine, a trend se nastavio sve do ožujka ove godine. S ukupno 22,069 zabilježenih ilegalnih prelazaka u EU u 2014. godini, Kosovo se upisalo na sami vrh ljestvice ilegalne migracije. Porast u odnosu na 2013. godinu iznosio je nevjerojatnih 247%.

Kolone autobusa emigranata s Kosova koji su krenuli za Srbiju, a potom i Mađarsku u nadi za dobivanjem azila, izazvale su oštre reakcije u EU te dovele u pitanje spremnost zemlje za skorim uvođenjem vizne liberalizacije. Iako pri kraju pregovora o viznoj liberalizaciji te unatoč pozitivnim prethodnim analizama Europske komisije, prijeti opasnost usporavanja daljnjeg procesa te većeg zaostajanja Kosova u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana čiji građani već neko vrijeme slobodno putuju po EU.

ALDE grupa u Europskom parlamentu čvrsto zagovara viznu liberalizaciju budući da ona pridonosi stabilnosti, prosperitetu, širenju vidika te promoviranju kulture tolerancije i blagostanja. Smatramo da je potrebno što ranije uvesti viznu liberalizaciju na Kosovo budući da ona najviše koristi studentima, mladima, turistima i poduzetnicima te će im omogućiti kratkotrajan boravak u EU (do 90 dana).

Nedavno su predstavnici Europske komisije pozitivno evaluirali napore Kosova u sprječavanju ilegalne migracije u države članice EU te su istakli da je Kosovo pokazalo učinkovit angažman u zaustavljanju migracija, kako putem međunarodne i bilateralne suradnje tako i zalaganjem povratku prognanika i njihove reintegracije. Europski povjerenik za migracije i unutrašnje poslove Avramopoulos također je izjavio da je zadovoljan smanjenjem negativnog trenda.

Kao mlada demokracija, Kosovo treba ozbiljno unaprijediti socioekonomsku situaciju koja je i uzrok odlazaka iz zemlje i porasta ilegalne migracije. Analize su pokazale da su ove zime građani Kosova odlazili kako zbog siromaštva i besperspektivnog okruženja tako i zbog krijumčara koju su iskoristili neinformiranost građana o njihovim pravima na azil u EU.

Dodatni napori su potrebni kako bi se povećala informiranost stanovnika o potrebama EU za radnom snagom, mogućnostima dobivanja radnih dozvola i opasnostima neodobravanja azila. Također, očekuju su i inicijative od strane Europske komisije u pružanju dodatne pomoći Kosovu kroz nove pozitivne mjere. ALDE grupa iznijela je niz prijedloga za poboljšanje EU migracijske politike koji uključuju i unaprjeđenje sustava “Blue Card” koji omogućava stanovnicima zemalja izvan EU dobivanje radnih dozvola (više o prijedlozima: www.alde.eu).

Daljnja izolacija Kosova i njegovih stanovnika nije rješenje problema. Odugovlačenje s uvođenjem vizne liberalizacije samo je dodatni poticaj krijumčarima ljudi i kriminalnim organizacijama da nastave sa svojim radom, a potiče i same stanovnike da bolji život traže negdje drugo.

Stoga je potrebno što prije uključiti Kosovo u proces vizne liberalizacije, a istodobno rješavati ključne gospodarske i socijalne probleme.

Ovakav stav sam zauzeo tijekom Interparlamentarnog sastanka Izaslanstva Europskog parlamenta i Parlamenta Kosova održanog u Strasbourgu 29.-30. travnja na kojem sam bio glavni izlagač na temu vizne liberalizacije za Kosovo. Nastavak je ovo mojih napora u razvoju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana koji je ključan za Republiku Hrvatsku.