Na Radnoj skupini za turizam Odbora za promet i turizam, zastupnici Europskog parlamenta su raspravljali o novom ‘Viznom paketu’ kojeg je Europska komisija predstavila u travnju 2014. godine.

Novi vizni paket uvodi niz fleksibilnih mjera za izdavanje Schengen viza poput: kraćih rokova za izdavanje viza (smanjilo bi se vrijeme čekanja s 15 na maksimalno 10 dana), uvođenje novog tipa vize čime bi se omogućio duži boravak u EU (umjesto prethodnih 90 dana, a novi prijedlog uključuje izdavanje vize na godinu dana uz mogućnost produženja).

Jedan od prijedloga je i jačanje konzularne suradnje među državama članicama, te ukidanje vizne naknade za mlađe od 18 godina.

Predviđa se da bi uvođenje ovako harmonizirane vizne politike doprinijelo stvaranju 1.3 miliona novih radnih mjesta kao i dodatnih 130 milijardi Eura prihoda od turizma.

O kompleksnosti postojećeg viznog režima, najbolje govori podatak, da je samo 2013. godine od 17 mil. molbi za izdavanje vize za ulazak u Schengen, od toga čak 6.6 mil. turista odustalo od te namjere upravo zbog dugotrajnih i skupih postupaka koji su trenutno na snazi.

Novi vizni paket odgovor je na sigurnosne izazove u Europskoj Uniji, ali i pokušaj da se kroz novu zajedničku viznu politiku potakne gospodarski rast EU kroz povećanje broja turista.

Europarlamentarac Jozo Radoš (HNS/ALDE) zbog važnosti odgovarajuće vizne politike nastavit će raditi na njenom oblikovanju za boljitak europskog turizma i gospodarstva, a posebnu pažnju posvećuje mogućnostima razvoja hrvatskog turizma kao važne gospodarske grane u Hrvatskoj.