TRAN promet Jozo Radoš luka Rijeka amandman Europski parlament

Bruxelles, 28. rujna 2016.
Amandman zastupnika Radoša (HNS, ALDE) o priključenju luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran uvršten je u tekst Izvješća o prometnoj infrastrukturi Srednje i Jugoistočne Europe. O Izvješću se raspravljalo i glasovalo na Odboru za promet i turizam (TRAN) Europskog parlamenta, a zastupnik Radoš izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem njegovog amandmana.

Zastupnik je još u ožujku postavio pitanje Europskoj komisiji o mogućnosti priključenja luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran. Tom je prilikom upozorio kako dva od ukupno devet koridora Transeuropske prometne mreže (TEN-T), Mediteranski i Baltik-Jadran, prolaze blizu Rijeke, no riječka je luka priključena samo na Mediteranski koridor. Sve ostale sjevernojadranske luke (Venecija, Trst, Koper i Ravena) priključene su na oba TEN-T koridora.
Koridor Baltik-Jadran povezuje sjeverni Jadran s lukama na Baltiku, a prolazi važnim europskim tržištima Austrije, Slovačke, Češke i Poljske.

Slabija prometna povezanost luke Rijeka smanjuje njezinu konkurentnost u odnosu na ostale jadranske luke.
“Odluka Odbora za promet i turizam o priključenju luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran, iako još nije obvezujuća, predstavlja veliki korak prema povećanju konkurentnosti luke Rijeka te boljem korištenju potencijala željezničke pruge Pivka-Šapjane-Rijeka. Značajno bi se poboljšala ukupna prometna infrastruktura Srednje i Jugoistočne Europe, a otvara se i mogućnost dodatnog financiranja projekata u području prometa novcem iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Pristup tim sredstvima u interesu je luke Rijeka i cijele Hrvatske, ali i u interesu gospodarstva Europske unije. Dodatna sredstva omogućit će i modernizaciju važnog željezničkog pravca Pivka-Šapjane-Rijeka, čime bi se riješio problem “uskog grla” koji ta dionica predstavlja za luku Rijeka.”, zaključio je Radoš te izrazio očekivanje da će odluka Odbora za promet i turizam nakon rasprave na plenarnoj sjednici biti prihvaćena kao rezolucija Europskog parlamenta.