Jozo Radoš, Europski parlament, EU, promet, integracija, Zapadni Balkan, prometno povezivanje, energetsko povezivanje, prometna mreža, TEN-T

Jozo Radoš (HNS, ALDE), zamjenik člana u Odboru za promet i turizam (TRAN) u Europskom parlamentu, u svome je obraćanju na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zatražio od Europske komisije da predano radi na realizaciji deset prioritetnih projekata prometnog i energetskog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Uključenje tih zemalja u Transeuropsku mrežu prometnica (TEN­T) potaknut će razvoj njihovog gospodarstva i doprinijeti boljem razumijevanju među zemljama te regije. “Integracija šest zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju naš je zajednički interes. Bolja energetska i prometna povezanost tih zemalja doprinijet će ne samo gospodarskom rastu, nego i njihovom boljem međusobnom razumijevanju. Uključenje tih zemalja u veliku Transeuropsk mrežu će te zemlje povezati s Europskom unijom, ali i poboljšati međusobnu povezanost zemalja članica. Zadržavanje visoke razine potpore građana ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU jest vrlo važna dodana vrijednost na putu tih zemalja prema konačnom cilju, a to je članstvo u EU.”, rekao je Radoš.

Podsjećamo, Radoš je u lipnju ove godine postavio Europskoj komisiji pitanja koja se tiču uključivanja koridora u TEN­T mrežu, kao i potencijalne revizije tj. dopune postojeće mreže TEN­T.

Radoš smatra kako će uključenje zemalja Zapadnog Balkana u veliku Transeuropsku mrežu prometnica povezati te zemlje s EU, ali i poboljšati međusobnu povezanost zemalja članica. “Stoga pozivam Europsku komisiju da i dalje razvija plan prometnog i energetskog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana. Europska komisija treba posebno ustrajno raditi na ostvarenju deset prioritetnih projekata koji su razvijeni u okviru tog plana.”, zaključio je Radoš. Proširenje TEN­T mreže na zemlje Zapadnog Balkana uključilo je i dva koridora od osobite važnosti za Hrvatsku, koridor X i koridor Vc, a tu su i projekti izgradnje mostova te uređenja graničnih prijelaza na Svilaju i kod Stare Gradiške.