Pojednostavljenje postupka korištenja sredstava iz EU fondova nužno je kako bi se ubrzao razvoj ruralnih, planinskih i zabačenih područja te otoka, naglasio je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“Europski fondovi imaju važnu ulogu u ostvarivanju kohezijske, regionalne i socijalne politike u zemljama članicama EU-a. No, ti fondovi nisu postavljeni optimalno kako bi se njihovim korištenjem postigli zadani ciljevi. Zbog kompliciranosti i birokratiziranosti postupka korištenja, sredstva iz tih fondova često ne dolaze tamo gdje su namijenjena, a pogotovo ne dolaze onima kojima su najpotrebnija”, upozorio je zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu.

“Zbog tih razloga treba općenito pojednostaviti postupak odobravanja projekata i korištenja sredstava iz EU fondova. Korištenje fondova osobito treba pojednostaviti za projekte u ruralnim, planinskim, udaljenim i otočnim područjima te za ta područja treba uvesti posebne mjere, poput stvaranja tipskih projekata posebno prilagođenih povlačenju sredstava iz EU fondova. Jednako tako, tim malim zajednicama treba omogućiti izravan i jednostavniji pristup novcu iz europskih fondova, neovisno o regionalnim i središnjim državnim vlastima”, zaključio je zastupnik Radoš.