U Bruxellesu je održan sastanak Intergrupe za ruralna, planinska i udaljena područja. Talijanska socijalistkinja Mercedes Bresso izabrana je na dužnost predsjednice Intergrupe, a Jozo Radoš na dužnost jednoga od potpredsjednika.

Ova će se Intergrupa baviti razvojem ruralnih, planinskih i udaljenih područja, u smislu poboljšanja uvjeta života, bolje prometne povezanosti, gospodarskog razvoja, energetske održivosti s naglaskom na obnovljivim izvorima te očuvanjem prirodnih i kulturnih značajki tih područja.

„U Europskoj uniji četvrtina stanovništva živi u ruralnim područjima sa prihodima koji čine tek 70% prosjeka EU, većom nezaposlenošću i većim udjelom starijih osoba u ukupnoj populaciji. U Republici Hrvatskoj situacija nije ništa povoljnija i zbog toga sam odlučio aktivno djelovati u okviru ove Intergrupe. Kao potpredsjednik, vodit ću aktivnosti vezane uz ruralni turizam i dostupnost interneta kao dvaju važnih poluga za dizanje gospodarskog rasta i poboljšanje uvjeta života.“ naglasio je Radoš.

Imenovanje na dužnost potpredsjednika Intergrupe za ruralna, planinska i udaljena područja otvara Radošu, kao jedinom hrvatskom europarlamentarcu u ovoj grupi, mogućnosti djelovanja prema temama i područjima od interesa Republike Hrvatske, poput razvoja željezničkog i riječnog prometa, ruralnog razvoja i digitalnog tržišta.