Jozo Radoš, potpredsjednik parlamentarne Intergrupe za ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA), predstavio je u Europskom parlamentu Deklaraciju o poboljšanju energetske učinkovitosti u ruralnim, planinskim i udaljenim područjima, koja čine gotovo 90% teritorija Europske unije, a u njima živi više od 55% stanovništva.

Na tim područjima, navodi zastupnik Radoš, troše se teški energenti čijim se izgaranjem oslobađa mnogo ugljičnog dioksida, koji zagađuje zrak i šteti zdravlju stanovnika. Istodobno se postavlja i pitanje cjenovne pristupačnosti i raspoloživosti energetskih rješenja u ruralnim, planinskim i udaljenim područjima. Stambene kuće i komercijalne zgrade često su starije, koriste se neučinkovitim gorivima i manje su energetski uspješne.

“U pisanoj deklaraciji pozivam Komisiju da pojednostavi administrativne procedure i tako omogući lakše pristupanje fondovima EU, uz bolje promicanje programa financiranja po mjeri ruralnih područja na regionalnoj i lokalnoj razini, preko kojih bi korisnici postali svjesni potencijala koje nudi Europska unija. To bi ujedno stanovnicima ruralnih, planinskih i udaljenih područja značilo i olakšan pristup sredstvima za energetsku obnovu svojih, uglavnom starih kuća i zgrada. Time bi se stvorili bolji uvjeti života u tim područjima, povećao bi se standard te stanovništvo potaknulo na ostanak.”, naglasio je zastupnik Radoš.

Radoš je upozorio i na čl. 174. Lisabonskog ugovora, na kojeg se često zaboravlja. Navedeni članak poziva države članice Europske unije da posebnu pozornost obrate upravo na ruralna, otočna i planinska područja te da provode aktivnosti koje će dovesti do jačanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije. Pisana deklaracija koju je zastupnik Radoš pokrenuo upravo je prvi korak u tome smjeru.