Zastupnik HNS-a i ALDE u Europskom parlamentu, Jozo Radoš, na sastanku Pododbora za sigurnost i obranu govorio je o zakonskim aspektima kreiranja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Naglasio je da je bez Zajedničke vanjske politike, koja u svom punom smislu još ne postoji, teško izgraditi Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU.

“Za razvoj te politike nema zakonskih prepreka. Parlamentarno Izvješće trebalo bi dati precizan odgovor na pitanje koje su to druge zapreke na putu realizacije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. Očito je riječ o političkim zaprekama.”, izjavio je zastupnik Radoš.

Rasprava o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u Europskom parlamentu pokrenuta je u pravo vrijeme, istodobno s njemačko-francuskom inicijativom za jačanje te politike. Za nekoliko dana o toj bi se inicijativi trebalo razgovarati na Vijeću EU, a jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike naći će se i na dnevnom redu sastanka čelnika država i vlada zemalja članica EU u prosincu.

“Mogućnost promjene politike SAD-a nakon predsjedničkih izbora dodatno je aktualizirala pitanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Najave da bi SAD u budućnosti mogao biti manje angažiran i u NATO-u i u Europi otvaraju dodatni prostor razvoju samostalne europske obrambene i sigurnosne politike.”, zaključio je Radoš.