Jozo Radoš, Europski parlament, EU, obrana, sigurnost, sigurnosna i obrambena politika EU, izbjeglička kriza, terorizam

Jozo Radoš, zamjenski član Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) u Europskom parlamentu, u govoru na plenarnoj sjednici zatražio je jačanje zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Unatoč razvoju tih politika već duže od dva desetljeća, očito je kako zemlje članice nisu dovoljno snažne pružiti kvalitetan odgovor na aktualne krize s kojima se Europa suočava.

“Zajednička vanjska i sigurnosna politika EU-a postoji već 25 godina, a zajednička sigurnosna i obrambena politika punih 15 godina. U tom razdoblju obje su politike EU-a razvijale svoje mehanizme, aktivnosti, oblike djelovanja i tijela. No, do bitnog pomaka u pogledu zajedništva i snage tih dviju politika nije došlo.”, naglasio je Radoš.

Radoš ujedno smatra kako bi snažnija vanjska, sigurnosna i obrambena politika EU-e mogla brže i učinkovitije pružiti odgovor na izazove poput ratova u europskom susjedstvu, izbjegličke krize i terorizma.

“Nakon proteklih 25 odnosno 15 godina iskustva s razvijanjem tih politika, a pogotovo nakon najnovijeg bolnog iskustva s lošim odgovorom na aktualne krize, jasno je da zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika trebaju biti osnažene. Nemamo razloga nadati se da će u budućnosti izazovi s kojima će se EU suočavati biti manji i lakši.”, zaključio je Radoš.