Jozo Radoš, Europski parlament, Makedonija, kriza, Zapadni Balkan, EU, pristupanje, integracija

Protekla je godina dovela do niza konkretnih pomaka u području zajedničke obrane Europske unije, što govori o većoj brizi Unije za sigurnost svojih građana, istaknuo je Jozo Radoš (GLAS / ALDE) govoreći u ime Kluba zastupnika europskih liberala i demokrata na plenarnoj sjednici o Godišnjem izvješću o provedbi europske vanjske, sigurnosne i obrambene politike.

“Nakon višegodišnjeg zastoja i pustih deklaracija, 2017. godina je godina niza vrlo konkretnih koraka u razvoju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. Ti koraci su formiranje Zajedničkog obrambenog fonda, uspostava Stalne strukturirane suradnje u području obrambene politike unutar EU-a (PESCO) i pripreme za osnivanje europskog obrambeno-industrijskog razvojnog programa”, kazao je zastupnik Radoš.

“Žele li zemlje članice EU-a do početka 2025. godine uspostaviti istinsku Europsku obrambenu uniju tada ti početni koraci trebaju biti praćeni pretvaranjem privremenih u trajne mjere. Za stvaranje obrambene unije potrebno je i znatno povećati financijsku potporu provedbi tih mjera, što uključuje stvaranje klasičnog zajedničkog obrambenog proračuna Europske unije”, zaključio je Radoš.