Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš uputio je pitanje Europskoj komisiji u vezi s niskom razinom zajedničkih ulaganja zemalja članica EU u istraživanje i tehnologiju na području obrane. U svom zastupničkom pitanju Radoš navodi da su, prema podacima Europske obrambene agencije (EDA) za 2008., nabave vojne opreme u okviru europske suradnje (zajedničke nabave) činile oko 21% ukupnih nabava vojne opreme zemalja članica.

Prosječna ulaganja svih zemalja članica u istraživanje i tehnologiju na području obrane činila su 1,24% ukupnih obrambenih troškova zemalja članica EU. Prema istom izvoru zajednička ulaganja svih zemalja članica u istraživanje i tehnologiju na području obrane činila su 16,5% takvih ukupnih ulaganja na području obrane zemalja članica EU.

S tim u vezi Radoš podsjeća na ciljeve koje je 2007. postavio Upravni odbor EDA-e. Ti ciljevi su:
a) zajedničke nabave povećati na 35% ukupnih nabava vojne opreme;
b) ukupna ulaganja u istraživanje i tehnologiju na području obrane povećati na 2% troškova obrane;
c) zajednička ulaganja u istraživanje i tehnologiju povećati na 20% ukupnih ulaganja na području obrane.

Stoga je zastupnik Radoš upitao Europsku komisiju:

1.Koliki je bio udio zajedničkih nabava u ukupnim nabavama vojne opreme zemalja članica EU u 2013.?
2.Koliki je bio udio ulaganja u istraživanje i tehnologiju na području obrane u ukupnim obrambenim troškovima zemalja članica u 2013.?
3.Koliki je bio udio zajedničkih ulaganja u ukupnim ulaganjima zemalja članica u istraživanje i tehnologiju na području obrane u 2013. godini?