Juncker Radoš EU

Zastupnik HNS-a i član ALDE grupe u Europskom parlamentu, Jozo Radoš, za medije je komentirao izvješće predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o stanju Unije, o postignutom u 2016. te prioritetima za iduću godinu.

Svojim govorom predsjednik Komisije je ponovno potvrdio svoju poziciju uvjerenog Europljanina i snažnog zagovornika Europskog projekta, ocijenio je zastupnik Radoš.

Jean-Claude Juncker je upozorio na mnoge neriješene probleme s kojima se suočava Unija – visoka stopa nezaposlenosti, socijalna nejednakost, visoki javni dugovi, veliki izazovi u procesu integracije izbjeglica te stvarne prijetnje europskoj sigurnosti. Uz nabrojano, Juncker je posebno istaknuo premalo zajedništva i previše fragmentacija među državama članicama te je predložio plan konkretnih mjera za idućih dvanaest mjeseci koje je ocijenio presudnima za konsolidaciju Europske unije.

“Juncker je govorio o velikim zajedničkim načelima na kojima počiva Europska unija: o jednakosti, o solidarnosti te o potrebi za više zajedništva. U svom obraćanju Parlamentu predsjednik Europske komisije je, osim o prijeporima među državama članicama i samim europskim institucijama, posebno istaknuo potrebu osnivanja novih zajedničkih tijela: Fonda za solidarnost te Europskog fonda za obranu čime bi se osigurali temelji za osnivanje trajnog europskog obrambenog zapovjedništva. Između ostalog je naglasio i važnost povećanja financijskog kapaciteta Fonda za strateške investicije do ukupno 500 milijardi eura za razdoblje do 2020. godine.”, smatra Radoš, ali i nadodaje kako je za ispunjenje lijepih želja potrebno više europskog zajedništva.

“Ostaje za vidjeti hoće li Europska unija imati snage premostiti razlike koje postoje i ostvariti ciljeve o kojima je Juncker govorio.”, zaključio je zastupnik Radoš.