Zastupnik Jozo Radoš (HNS, ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici zauzeo se za ublažavanje mjera kontrole na granicama Europske unije, predviđenih Uredbom iz ožujka ove godine, a primjena koje je za posljedicu imala stvaranje velikih gužvi na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima.

U obraćanju na sjednici zastupnik Radoš je naveo kako je Europska unija posegnula za najjednostavnijim rješenjem – pooštrenim kontrolama na graničnim prijelazima, a razloge tome nalazi u slaboj vanjskoj i sigurnosnoj politici te nedovoljnoj suradnji zemalja članica na stvaranju sigurnosnog prostora unutar njenih granica.

Ta mjera, kako navodi Radoš, nije učinkovita iz najmanje dva razloga: “Teroristi najčešće jesu državljani Europske unije prema kojima se provode blaže kontrole, i drugo, teroristi imaju načina kako zaobići ove mjere na graničnim prijelazima. Stoga podržavam prijedlog o ublažavanju kontrola na vanjskim granicama Europske unije. Ujedno pozivam na snaženje vanjske i sigurnosne politike i bolju suradnju sigurnosnih službi koja će Europu učiniti sigurnom, ne samo na njezinim granicama, nego unutar nje same”, zaključio je Radoš.