Uoči početka dvodnevnog redovitog sastanka na vrhu 28 članica Europske unije, na kojem će migracije te poticanje zapošljavanja i gospodarskog rasta biti glavne teme, na radnom su se ručku okupili lideri stranaka članica Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), među kojima su i hrvatske stranke GLAS i IDS.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš izrazila je veliko zadovoljstvo porukama sa susreta na kojem su bili i premijeri te europarlamentarci iz redova europskih liberala.

„Otvorili smo raspravu o temama kao što su migracije, inovacije i poticanje zapošljavanja u članicama Europske unije. Jedinstveni smo u tome da u našim zemljama razvijamo liberalnu demokraciju, za što se i mi zalažemo u Hrvatskoj. Želimo da Hrvatska bude zemlja u kojoj su vrijednosti liberalne demokracije neupitne, a da populizam ode u prošlost“, poručila je Mrak-Taritaš.

I predsjednik IDS-a Boris Miletić zadovoljan je kvalitetom rasprave kao i  postignutom razinom suradnje među europskim liberalnim strankama.

„Aktualne teme, životne teme kao što je sigurnost, što brine sve građane Europe, zatim stvaranje novih radnih mjesta, poticanje inovacija- to je ono čime se mi liberali bavimo. Mi radimo na rješavanju životnih problema naših građana, a ne bavimo se jeftinim populizmom“, istaknuo je Miletić.

Liberali se, u pogledu migracija, uvijek zalažu za više solidarnosti i zajedništva, kaže europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE).

„Što se tiče gospodarskog rasta i zapošljavanja, to je vječna tema i podloga svih politika. Liberali se, i kad je riječ o rastu i otvaranju novih radnih mjesta, uvijek zalažu za snažniju Europsku uniju, za više zajedništva i za više slobodnog tržišta. To je i poruka današnjeg susreta liberalnih stranaka u Bruxellesu prije početka sastanka Europskog vijeća“, kazao je Radoš.

I današnji je sastanak potvrdio da, koliko god bila nesavršena, Europska unija nema alternativu, naglašava europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE).

„To se potvrđuje kada tražimo način globalnog rješavanja problema migranata, a pogotovo kada govorimo o tome kako pojačati gospodarski rast i razvoj u članicama Europske unije“, dodao je Jakovčić.

„Oni koji zagovaraju izlazak Hrvatske iz Europske unije zagovaraju osiromašivanje naših građana. Mislim da je, u prošlosti, bilo dovoljno onih koji su štetili građanima Hrvatske. Upravo zbog toga, jedino ova, nesavršena Europska unija, daje mogućnost Hrvatskoj da postigne bolji gospodarski rast i razvoj od onog kakvog ga danas imamo“, zaključio je Jakovčić.