Odluka o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor treba se temeljiti isključivo na ispunjavanju tehničkih kriterija, a ne na političkim uvjetima, naglasio je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici o proširenju Schengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

„S povećanjem sigurnosnih ugroza povećava se i potreba za stvaranjem jedinstvenog europskog prostora sigurnosti, odnosno za uključenje svih zemalja članica EU-a u Schengenski prostor. Razbijeni Schengenski prostor ne samo da otežava kontrolu vanjskih granica i umanjuje sigurnost Unije, već otežava i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga. Time se slabi i gospodarska snaga EU-a te se stvara dodatna neravnopravnost među državama članicama i među građanima Unije“, upozorio je Radoš.

„Pozdravljam najavljeni ulazak Rumunjske, Bugarske i Hrvatske u Schengenski prostor čim ispune uvjete. Drago mi je što je i predstavnik Europske komisije potvrdio da Hrvatskoj još predstoji ispunjavanje manjeg broja kriterija kako bi postala članica Schengenskog prostora“, istaknuo je Radoš. „Kao što se protivim bilo kakvom nejednakom tretmanu Bugarske i Rumunjske prilikom njihovog ulaska u Schengenski prostor, tako očekujem i da će odluka o ulasku Hrvatske biti temeljena na ispunjavanju tehničkih kriterija i sposobnosti upravljanja vanjskom granicom EU-a, a nikako ne temelju političkih kriterija, zahtjeva ili uvjeta“, zaključio je Radoš.