Jozo Radoš, Europski parlament, stanje Unije, sigurnosna politika, izbjeglice, migranti, sigurnost C

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (HNS, ALDE grupa) sudjeluje u radu plenarne sjednice u Strasbourgu. Tom se prilikom osvrnuo na današnji govor Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije, koji je velikim dijelom bio posvećen izbjegličkoj krizi.

Juncker je pozvao na solidarnost i pomoć kao najviše ljudske i moralne vrijednosti, podsjetivši Europu da je sada vrijeme da ih pokaže. Ukazao je na mnogobrojne primjere izbjeglištva u europskoj povijesti, rekavši kako za prihvat izbjeglica nije bitna ni rasa ni religija, već činjenica da ljudsko biće mora napuštati vlastiti dom u strahu za život.

“Govoreći o stanju EU predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, iskazao je gotovo dirljivo proeuropsko raspoloženje, ali i ukazao na nedostatak zajeništva koji slabi Uniju. Njegov govor o izbjeglicama je demonstracija plemenitosti, ali pitanje kako doći do višeg stupnja zajedništva nije otvorio.”, izjavio je Jozo Radoš.

Za ostala važna pitanja nije ostalo dovoljno vremena, nadodao je Radoš, a pogotovo ne za predlaganje rješenja.
Juncker se zauzeo za jasniju zajedničku fiskalnu politiku, zajednički nastup zemalja članica Eurozone u međunarodnim financijskim institucijama, zajednički odnos prema klimatskim promjenama, ali nije otvorio pitanje kako doći do tih velikih zajedničkih politika Europske unije. Radoš smatra da se to može opravdati činjenicom da su u ovom izvješću izbjeglice ipak bile u prvom planu.

Guy Verhofstadt, predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata (ALDE) pri Europskom parlamentu, ponovio je svoje poznate teze o nužnosti zajedništva i solidarnosti u rješavanju ove izbjegličke krize, ali i nužnosti uspostave jedinstvene politike i migracija i azila. Verhofstadt je pozvao na veći angažman i utjecaj EU u Ujedinjenim narodima kako bi se riješili uzroci krize, a to je zaustavljanje rata u Siriji i uništenje tzv. Islamske države.

“I Juncker i Verhofstadt su pokazali jasan proeuropski stav, ali njihovi apeli o više zajedništva nisu novi. Radi se o krupnim pitanjima s kojima se EU suočava dugi niz godina i na koje će trebati potražiti odgovore. Pitanje je kada će Europska unija imati snage, sposobnosti i volje za to. Možda sljedeći Junckerov govor o stanju Unije bude u sretnijim i mirnijim okolnostima, što znači i šansu za otvaranje tih velikih pitanja.”, zaključio je Radoš.