Konferencija žene ravnopravnost Zapadni Balkan EU

Zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu i član ALDE grupe, Jozo Radoš, u suradnji sa zastupnicom Julie Ward (S&D) i zastupnikom Eduardom Kukanom (EPP), organizirao je konferenciju pod nazivom Doprinosi li proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji boljem položaju žena na tom području?

Sudionici konferencije, zastupnici u Europskom parlamentu, dužnosnici Europske unije te predstavnici organizacija civilnog društva za ženska prava, imali su priliku razmijeniti mišljenja o tome kako EU može doprinijeti unapređenju ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana.

Aktivisti udruga civilnog društva iz regije upozorili su da proces pridruživanja Uniji te reforme koje Unija promiče, vezano uz prava žena ne daju jednoznačne rezultate.

Na konferenciji su održane tri panel diskusije koje su sudionicima ukazale na još uvijek postojane probleme kod ravnopravnosti spolova u zemljama regije, poput ograničenja u provedbi zadanih obveza zbog nedostatka dubinskih analiza situacije na terenu u pojedinačnim zemljama. Također se raspravljalo o rizicima koje donose postojeća zakonodavstva o rodiljnom dopustu i načinu na koji ga treba reformirati kako bi se poduprla ravnopravnost pri pristupu tržištu rada. Sudionici su imali prilike razmijeniti stajališta o izazovima i mogućnostima pristupa organizacija za zaštitu i promicanje ženskih prava sa Zapadnog Balkana sredstvima iz EU fondova.

“Pristupni proces unaprijedio je položaj žena na Zapadnom Balkanu, no i dalje smo svjedoci strukturalne nejednakosti te diskriminacijskog ponašanja. Komisija može pomoći ženama Zapadnog Balkana utoliko što pitanje rodne ravnopravnosti neće sagledavati kao zasebno pitanje i u svojim izvješćima odvajati u poglavlje koje se bavi ljudskim pravima, već ga osvijestiti u svim politikama. Smatram da se rodna ravnopravnost treba aktivno razvijati kroz sve politike Unije”, kazao je zastupnik Radoš.