Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), Jozo Radoš (GLAS/ALDE), Dubravka Šuica (HDZ/EPP), Ivana Maletić (HDZ/EPP) i Davor Škrlec (Zeleni/ESS) bili su domaćini predstavljanja knjige „Legende svjetla-priče hrvatskih svjetionika i svjetioničara“ i pretpremijerne projekcije istoimenog dokumentarnog filma.

Knjiga „Legende svjetla“, autora Jurice Gašpara, objavljena je u povodu obilježavanja dvjestote godišnjice paljenja svjetla na prvom svjetioniku u Savudriji.

„Već dva stoljeća hrvatski svjetionici svoj posao rade u tišini. Koliko su života spasili, koliko su sigurnosti ulili pomorcima? Svjetioničari, kao živuće legende, možda u ovim trenucima odašilju posljednja svjetla koja će čovjek čovjeku rukom upaliti. Ovo je priča koju posvećujem svima njima i mom ocu, koji je i sam bio svjetioničar“, kazao je autor knjige Gašpar.

Na hrvatskoj obali Jadrana izgrađeno je 48 svjetionika od čega 35 radi i danas.

„Plovidbom brodom na jedra obišli smo sve svjetionike istočne obale Jadranskog mora“, rekao je predsjednik Udruge Prijatelji Mediterana “Lux Mediterraneum” Gordan Smadilo. „Prikupili smo vrijednu građu – putopisne i dokumentarističke tekstove, foto i filmske sadržaje. Istražujući svjetionike, istražujemo i svjetioničare i njihov život na lanterni. Smatramo da nikad ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i anonimnim ljudima, koji svojim poslom spašavaju živote drugih, mora biti ispričana.“

Svoju je priču brojnim okupljenim europarlamentarcima ispričao još uvijek aktivan svjetioničar s otoka Visa.

„Naši zastupnici u Europskom parlamentu, domaćini ovog predstavljanja, prepoznali su važnost i tradiciju svjetionika i svjetioničarske službe na Jadranu koja se, bez prekida, održala 200 godina. Film i knjiga od zaborava će sačuvati neke od legendi svjetionika i  potaknuti još bolju zaštitu svjetioničarskih zgrada kao spomenika kulturne baštine i neizostavnog dijela povijesti pomorstva“, poručio je svjetioničar Ivan Bulić.

„Drago mi što sam s ostalim kolegama i kolegicama ugostio autore knjige i filma o 200 godina svjetionika u Hrvatskoj. Svjetionici su dio naše povijesti i znak naše prisutnosti na ovim prostorima. Oni su i posebna ljepota u arhitektonskom smislu, ali su i dio prirodnih ljepota naših otoka na kojima su svjetionici izgrađeni“, rekao je europarlamentarac Radoš.

Izložba fotografija petnaestak hrvatskih svjetionika postavljena je u reprezentativnom prostoru vinoteke „Le chemin des vignes“, u neposrednoj blizini briselskog sjedišta Europskog parlamenta.