Jozo Radoš, Europski parlament, Srebrenica, zločin, BiH, ruža Srebrenice, EU

11. srpnja obilježava se dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici koji je za sobom ostavio preko 8000 ubijenih i time postao najteži zločin na području Europe od Drugog svjetskog rata.

Tim je povodom član Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom u Europskom parlamentu, Jozo Radoš (HNS, ALDE), prije početka plenarne sjednice u Strasbourgu kolegama europarlamentarcima dijelio “Ružu Srebrenice”. Uz Radoša “Ružu Srebrenice” su dijelili Tanja Fajon (Savez socijalista i demokrata, Slovenija), Eduard Kukan (Europska pučka stranka, Slovačka) te Igor Šoltes (Zeleni/Europski slobodni savez, Slovenija).

“Ružu Srebrenice”, simbol patnje i stradanja, ručno su izradile članice udruge “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

“Podjela cvjetova povodom dvadesete obljetnice zločina u Srebrenici je sjećanje i čin odavanja počasti žrtvama. To je i prilika za upućivanje poziva da se takav zločin više nikada ne ponovi.”, izjavio je Radoš te nadodao: “Da bismo postigli taj cilj moramo više govoriti o zločinu u Srebrenici, a počinitelji tog zločina moraju biti privedeni pravdi. Mora se znati i reći istina o tome što se u Srebrenici doista dogodilo.”

Zastupnik Radoš ujedno je podržao prihvaćanje prijedloga kluba zastupnika ALDE-a da se u četvrtak, 9. srpnja, u Europskom parlamentu raspravlja i glasuje o rezoluciji o Srebrenici te poručio:

“Što se o tom najtežem zločinu počinjenom na tlu Europe u proteklih 70 godina više govori, što se više poruka šalje, što se svijest o tom zločinu širi, lakše ćemo postići da se takav zločin više nikada ne ponovi.”