Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) na plenarnoj je sjednici glasovao PROTIV prijedloga Odbora za pravosuđe (JURI) da pregovori između Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Europske komisije o Uredbi o autorskim pravima mogu početi odmah.

„Bio sam među zastupnicima koji su zahtijevali osporavanje mandata Odboru za pravosuđe u pogledu Uredbe o autorskim pravima na digitalnom tržištu. Smatram da u tom dokumentu postoji niz nejasnoća, a nisu prihvaćena ni stajališta ostalih parlamentarnih odbora. Radi se o vrlo važnom pitanju- o slobodi komunikacije na internetu“, kazao je Radoš.

Komisijin prijedlog Uredbe izazvao je polemike i strahove da će omogućiti cenzuru i ograničiti slobode na internetu. Po jednima, ako se predložena pravila usvoje, Google, Facebook, Yahoo i drugi internetski divovi morali bi plaćati naknadu za objavljivanje tuđih djela i vijesti na kojima prilično dobro zarađuju, a po drugima to predstavlja kraj slobodnog interneta kakvog danas poznajemo.

Protiv prijedloga Odbora glasovala je većina zastupnika. Od ukupno 627 europarlamentaraca protiv je bilo 318, a za prijedlog Odbora bilo je njih 278. 31 zastupnik bio je suzdržan.

„Mislim da je logično da o tako krupnom pitanju, oko kojeg postoje veliki sporovi i polemike, Europski parlament temeljito raspravlja i odlučuje na plenarnoj sjednici“, zaključio je Radoš.