Europarlamentarci Jozo Radoš (GLAS/ALDE) i Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) bili su domaćini okruglog stola koji je povodom pete godišnjice članstva Hrvatske u EU održan u Europskom parlamentu.

O tome u kojoj je mjeri Hrvatska dosad iskoristila blagodati članstva u Europskoj uniji na Okruglom stolu su govorili  bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ekonomski analitičar Damir Novotny, znanstvenik Dario Čepo te briselski dopisnik Jutarnjeg lista Augustin Palokaj.

Sudionicima Okruglog stola obratili su se i predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Hans Van Baalen te potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička.

Kosor, koja je potpisala pristupni Ugovor s Europskom unijom, kazala je da se ulaskom u EU Hrvatska „vratila kući i postala ravnopravna u tom zajedničkom domu koji je otvorio tržište od 500 milijuna ljudi. Sigurno je da je rast BDP-a, koji danas imamo, gotovo isključivo posljedica našeg članstva u EU. Možda smo mogli, prije ulaska u Uniju, pripremiti plan petogodišnjeg povlačenja sredstava iz EU fondova i korištenja drugih mogućnosti. No, priznanje hrvatskog kao službenog jezika EU-a na svaki nas je način odmaknulo od onoga čemu smo, kao država, bili izloženi devedesetih godina. Članstvo je veliki uspjeh, no moramo raditi još više, bolje i čvršće“, istaknula je bivša hrvatska premijerka.

Pusić, koja je u vrijeme ulaska Hrvatske u EU bila ministrica vanjskih poslova, podsjetila je da smo u Uniju „ušli s punom sviješću da je to za nas geopolitički važno te da nam se otvaraju prilično dobre gospodarske šanse. Za Hrvatsku je ovih pet godina članstva neizmjerno značajno. Mogućnosti koje donosi članstvo mogli smo, naravno, i bolje iskoristiti. No pravo je pitanje: gdje bismo bili da prije pet godina nismo ušli u EU? Odgovor je: na začelju Europe kao nazadna zemlja koja se nikako ne bi znala nositi s problemima s kojima bi se suočavala. Za Hrvatsku nije pitanje da ili ne članstvo u EU. Svakako DA za članstvo. No moramo se okrenuti novim temama, a među njima je najvažnija-obrazovanje. Hrvatska mora dostići europski prosjek u kvaliteti svog obrazovanja i smanjiti zaostajanje prema vodećim europskim zemljama“, zaključila je bivša šefica hrvatske diplomacije.

„Rast gospodarstva i veća pravna sigurnost za investicije mjerljive su koristi članstva. Ipak držim da nismo iskoristili sve razvojne mogućnosti. Za to je bila nužna smislena politika hrvatske Vlade. I drugo, ono na čemu mi u IDS-u uvijek inzistiramo, jest decentralizacija države. Mogućnosti su tu, na nama je da ih iskoristimo. Apsolutno je bolje biti u klubu Europe nego biti izvan njega“, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

„Hrvatska nije uspjela iskoristiti potencijale članstva u EU, a reforme idu sporije nego što EU očekuje. U korištenju EU fondova nismo do sada bili dovoljno uspješni. Ključno je da Hrvatska iskoristi institucionalni okvir Europske unije za provođenje reformi koje će ubrzati ekonomski rast“, ocjenjuje Novotny.

„U prvih pet godina članstva Hrvatska je ušla nespremna. Stoga je važno pripremiti se za sljedećih pet godina pri čemu će iznimno pomoći naše predsjedanje Europskom unijom 2020. godine. Hrvatska mora definirati svoju poziciju u budućoj Uniji nakon 2020.“, kazao je Čepo.

„Hrvatska je mogla bolje iskoristiti članstvo u EU. Nije bila dovoljno pripremljena za apsorpciju EU fondova, ali je ipak preokrenula ekonomski trend u pozitivan. Nezaposlenost je smanjena, nismo više u recesiji. Članstvo je tome u mnogome doprinijelo“, rekao je novinar Palokaj.

„Po nizu pokazatelja je vidljivo da Hrvatska nije u potpunosti iskoristila prednosti članstva. Već drugu godinu zaredom Hrvatska se nalazi pod posebnim tretmanom Europske komisije u smislu dubinskog snimanja gospodarstva. Ovaj Okrugli stol pružio je realnu sliku uspješnosti Hrvatske kao članice EU-a. Treba pojačati sve segmente hrvatskog prisustva u institucijama EU-a, preko Vijeća i Europskog parlamenta, kao i povećati utjecaj u Komisiji. Hrvatska se u tim institucijama treba pozicionirati kako bi u većoj mjeri iskoristila mogućnosti koje pruža članstvo u EU“, istaknuo je europarlamentarac Radoš.