Zalaganje za snažniju ulogu Europske unije u međunarodnim odnosima i odlučnost u širenju na zemlje Zapadnog Balkana ključne su poruke predsjednika Junckera koje vode snaženju Europe, naglasio je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) komentirajući govor čelnika Europske komisije o stanju EU-a.

„Govoreći o stanju Unije predsjednik Juncker naglasio je potrebu za više zajedništva, više jedinstva i više solidarnosti. Govorio je i o potrebi jačanja obrambene unije, dakle o preuzimanju odgovornosti za vlastitu sigurnost. Istaknuo je i potrebu veće uloge EU u međunarodnim odnosima, pogotovo u područjima koja se tiču europskih interesa“, kazao je Radoš.

Ovogodišnja rasprava o stanju EU održana je uoči europskih izbora 2019. i u kontekstu tekuće rasprave o budućnosti Europske unije s 27 država članica.

Zastupnik GLAS-a izdvaja i dio govora čelnika Komisije u kojem je zatražio da se „u pitanjima vanjske i sigurnosne politike odlučuje kvalificiranom većinom, a ne konsenzusom“. Takav način odlučivanja primjenjivao bi se i u području porezne politike čime bi, dodaje Radoš, „Unija postala snažnija“.

Za Hrvatsku, smatra Radoš, važna je Junckerova poruka da „ako EU nije dovoljno prisutna na prostoru Zapadnog Balkana tada će taj prostor, u ime svojih interesa, a ne u interesu Europske unije niti zemalja i naroda koji žive u toj regiji, iskoristiti neko drugi“.

„To je rečenica koju mi u Europskom parlamentu već godinama ponavljamo. Dobro je što je ona danas izrečena iz usta predsjednika Europske komisije“, zaključio je Radoš.