Hrvatska se nalazi u teškoj situaciji jer su njoj susjedne zemlje, na dolaznoj migrantskoj ruti, otvorile svoje granice te ne žele ili ne mogu kontrolirati priljev izbjeglica, a susjedne zemlje-članice EU, na odlaznoj ruti, svoje su granice zatvorile bodljikavom žicom, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici o migrantskoj krizi i stanju na vanjskoj granici EU-a s Bosnom i Hercegovinom.

U međunarodnim konvencijama postavljena su visoka načela o poštivanju ljudskih prava, uključujući i prava migranata i prava djece, ali, kaže Radoš, „nismo stvorili zakonske pretpostavke, niti na europskoj razini niti na razini nacionalnih država, za primjenu i poštivanje tih visokih načela. Zbog toga je i došlo do sadašnje teške situacije vezane uz migrante“.

Zastupnik GLAS-a podsjetio je da u izvješću europske pučke pravobraniteljice stoji „da se načelo solidarnosti i premještanja izbjeglica u Europskoj uniji ne poštuje u potpunosti. To je načelo sporno zbog toga što se ne poštuje“, naglašava Radoš.

„Sud EU-a je ocijenio kako je dopuštanje slobodnog ulaska i transfera izbjeglica preko teritorija zemalja-članica zapravo kršenje Dublinske uredbe (o postupku podnošenja zahtjeva za azil). To su pitanja na koja moramo dati odgovor“, poručuje Radoš.

„Trebamo iskazati više solidarnosti i pomoći zemljama koje su suočene s priljevom izbjeglica , bez obzira jesu li te zemlje članice EU ili nisu članice“, zaključuje Radoš.