Zastupnici Jozo Radoš (HNS, ALDE) i Jasenko Selimovic (ALDE), osnivači europarlamentarne neformalne skupine Prijatelji Bosne i Hercegovine, bili su domaćini predstavljanja knjige “Besjede” fra Matije Divkovića u Europskom parlamentu. Knjiga “Besjede” predstavljena je u povodu obilježavanja četiristote godišnjice prvog izdanja tog djela, značajnog za hrvatsku i bosanskohercegovačku kulturu.

“Djelo fra Divkovića utjecalo je ne samo na standardizaciju hrvatskog jezika, već i na razvoj pismenosti i književnosti na području Bosne i Hercegovine. Dobro je znati da je na tom prostoru još prije četiri stoljeća postojala književnost. Očekujem da će takvo saznanje olakšati razumijevanje i dodatno potaknuti zanimanje za aktualna zbivanja u Bosni i Hercegovini”, rekao je zastupnik Radoš, izražavajući zadovoljstvo vrlo dobrom posjećenošću tog događaja u Europskom parlamentu.

“Predstavljanje knjige “Besjede” potaknulo je i pitanje upotrebe, a posebice pitanje obrazovanja u BiH na jezicima konstitutivnih naroda. U skladu s Daytonskim sporazumom, Hrvati u BiH se bore za pravo obrazovanja na svom, hrvatskom jeziku. To pitanje još ni izdaleka nije riješeno”, istaknuo je Radoš.

Fra Matija Divković (1563.-1631.) bosanski je franjevac i utemeljitelj bosanske franjevačke književnosti i pisane kulture na narodnome jeziku.

“Besjede fra Divkovića bile su među pukom vrlo popularno i rado čitano djelo. Njegove su knjige i jezična rješenja utjecala i na autora prve gramatike hrvatskog jezika, Bartola Kašića”, rekla je Martina Kramarić, autorica studije i transkripta knjige fra Divkovića.

Studiju i transkripciju knjige fra Divkovića s bosančice na latinicu objavio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.